Wanda Videonet Ry

SYNTTÄRIHOMMIA

 

Nayttokuva-2019-12-3-kello-142037

 

WVN:n perustajajäsenet Pekka Hako, Rainer Munther ja Tarmo Halonen. Taustalla videokavalkadissa Hako ja Halonen 30 vuotta nuorempina.

THERE must be something in the water”, sanotaan rapakon takana, kun tarkoitetaan jotain poikkeuksellista, johon on osallisena joukko samoin ajattelevia ihmisiä. Ja jotainhan vesijohtovedessä on täytynyt olla, että yhdessä lähiössä syntyi oma TV-kanava – Louhelan TV.

Yhä toiminnassa olevan yhdistyksen juhlia vietettiin 26.10.19 Virtatalon Myyräncolossa Myyrmäessä. Juhlissa puhuivat entinen puheenjohtaja TARMO HALONEN ja nykyinen puheenjohtaja MARKKU HIETAPAKKA. Toiminnassa alusta asti mukana ollut RAINER (RAIKKU) MUNTHER esitteli kokoamansa videokatsauksen ja alkuaikoja muisteli musiikkitietokirjailija PEKKA HAKO.

Louhela

Louhela on yksi Vantaan vanhimmista kerrostalolähiöistä. Ensimmäiset asukkaat muuttivat sinne kesällä 1966. Paikka houkutteli erityisesti lapsiperheitä luontoystävällisyydellään ja Helsinkiin kulkevilla busseillaan. Suuriin asunto-osakeyhtiöihin pakkautui paljon ihmisiä ja heistä muodostui pian oma yhteisönsä keskellä peltoja ja metsiä. Myyrmäki ja Martinlaakso olivat vasta kartalla olevia kysymysmerkkejä, ja Louhelaa halkova Mätäjoki nimensä mukainen. Ostoskeskus valmistui vuonna 1967 ja koulua käytiin alkuun Kaivokselan puolella, vuonna 1966 valmistuneessa kansakoulussa.

TV

1960-luku oli TV:n kulta-aikaa. Vuosikymmenen alussa toimineet Tesvisio ja Tamvisio olivat sulautuneet Yleisradion TV 2 -kana- vaksi ja Mainos-TV osti vielä lähetysaikaa YLE:n taajuudelta, mutta tv-tuotanto oli jo voimissaan. Televisio lähetti uutisten lisäksi TV-teatterin esityksiä, keskusteluohjelmia, ja joitain ulkomaisia sarjoja, joista esimerkiksi Peyton Place liimasi ihmiset ruutujen ääreen samalla kellonlyömällä.

KUN televisiotoimintaa avattiin vuonna 1986 Kolmoskanavalle olisi Louhelan kiinteistöjen vastaanottolaitteisto pitänyt uusia. HTV tarjosi myös kaapeliverkkoaan, mutta sitä pidettiin kalliina. Louhelaan oli jostain syystä kasautunut sekä rypäs tv- ja radio- toimijoita (JOUKO SORJANEN, JORMA PULKKINEN, KAJ LINDÉN) että televisiotekniikkaa ymmärtäviä ja alasta kiinnostuneita ihmisiä (MATTI HAKO, Rainer Munther, Tarmo Halonen). 

PIHAPIIRISTÄ nousi ajatus omasta kaapeliverkosta satelliittiohjelmien vastaanottoa varten Louhelan Huollon suosiollisella avus- tuksella. Omat kaapelit ja satelliittiantennit tulivat paljon halvemmiksi, joten kesällä 1987 kaivettiin kaapelit huollon ja taloyh- tiöiden välille, pystytettiin pari komeaa satelliittiantennia Louhelan huollon katolle ja asennettiin muu tarvittava laitteisto. Ohjel- mien katsomisen lisäksi saatiin mahdollisuus vetää kiinteistöautomaatiojärjestelmät huollon ja talojen välille.

Videoharrastajien yhdistys syntyy

Kourallinen videokuvauksesta kiinnostuneita henkilöitä kokoontui muutaman kerran isännöitsijä Huvilinnan kutsumana. Ryhmä päätti tehdä radiotoimittaja Pekka Hakon johdolla pilottiohjelman. Kolmen tunnin paketti lähetettiin omalla kanavalla huhtikuussa 1989 ja onnistunut lähetys rohkaisi perustamaan yhdistyksen ohjelmien tekemiseksi. Wanda Videonet -nimisen (WVN) yh- distyksen perustajajäseniä olivat Huvilinna, Hako, TAPIO WALDÉN, Rainer Munther ja puheenjohtajaksi valittu Tarmo Halonen.

OHJELMATOIMINTA alkoi varsinaisesti helmikuussa 1991 suoralla lähetyksellä ”Kysykää parvekelasituksista”. Seuraava ohjelma oli ”Näpit irti Louhelasta” ja tämä tiheätunnelmainen video esitettiin myös Vantaan kaavoituslautakunnassa. Se johti siihen, ettei Louhelaa lisäkaavoitettu, vaikka niin oli suunniteltu. Ohjelmatoiminta jatkui tämän jälkeen kerran kuukaudessa tehdyillä suoril- la lähetyksillä nimeltään ”Isännöitsijän kuukausitiedot”. Muita suoria lähetyksiä tehtiin muun muassa väestösuojelu-, turvallisuus- ja yhtiökokousasioista. Suoria ja vuorovaikutteisia, Tarmo Halosen juontamia ja Rainer Muntherin kuvaamia lähetyksiä oli kaikkiaan noin tusina.

Myöhemmin tavoitteena oli myös innostaa nuoria videoharrastuksen pariin. Yhdistys järjesti mediakursseja videokuvauksesta, äänityksestä, editoinnista ja esiintymisestä sekä myös radio-ohjelmien tekemisestä ja internetin käytöstä. Yhteistyökumppanina oli Vantaan kulttuuritoimi ja etenkin Myyrmäen lasten ja nuorten taidetalo Toteemi, jonka esiintymistilat ja editointilaitteet olivat useita vuosia myös WVN:n käytössä. Ohjelmien esittämistoiminta hiipui ja loppui vähitellen vuosina 2002–03. Syitä tähän oli useita. WVN pieni ydinjoukko ei uusiutunut riittävästi, aktiivien into alkoi laantua ja uusiutuva digitekniikka olisi vaatinut melkoisia investointeja. Myös Teostolle maksettavat korvaukset muodostuivat ongelmaksi.

Wanda Videonet kuitenkin jatkoi toimintaansa Louhela TV -toiminnan loputtua vuonna 2003. Yhteistyö oli jo aloitettu martinlaaksolaisen Vantaan lähiönäyttämön kanssa ja lisäksi valtakunnallisilla tv-kanavilla esitettiin omia viikoittaisia nuorisomaka- siiniohjelmia – Hirvee Haloo MoonTV:llä vuosina 1999–2001 ja Sytkäri TV7:llä vuodesta 2008 alkaen. Toiminta jatkui tilaustöinä muun muassa kuntien valtuustokokousten suoratoistona.

Wanda Videonet tänään

Yhdistys oli jo vuoden 1996 kesäkaudesta alkaen ollut mukana elokuvien tekemisessä. Se toimi tuottajana, osatuottajana, kuvaajana ja editoijana monissa itsenäisten toimijoiden elokuvissa. Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Markku Hietapakka kertoi alun perin lähettäneensä käsikirjoituksen luettavaksi ja sitä myöten imeytyneensä yhdistyksen toimintaan vuosituhannen alkupuolella. ”Teemme yhä valtuustokokouksien striimejä ja muita tilaustöitä, mutta digitaalisten laitteiden vallankumous sekä ominaisuuksiensa että hintojensa puolesta on mahdollistanut monien entisten asiakkaiden omatoimisen tuotannon. Jonkin verran teemme kuvien ja nauhojen digitalisointia, mutta elokuvien tekeminen on ottanut suuremman roolin työssämme”, summaa Hietapakka. Kotisivuillaan yhdistys listaa tusinan verran elokuvia, joihin lisätään vielä työn alla oleva, ensi vuoden helmikuussa ensi-iltansa saava Late kicks -niminen elokuva. Yhdistyksen toiminta siis jatkuu yhä, vaikka painopiste onkin siirtynyt.

Wanda Videonet ry on tehnyt sekä historiaa että surffannut kehityksen aallonharjalla. Ei hullummin kolmikymppiseltä!