Toimittaja arvioi lukemaansa kirjaa

Teoksessa ”Taloussuunnitelma 2019 – 2022 ja Talous- arvio 2019” on monta kertojaa, mutta hämmästyttävän yhtenäinen ääni ja katselukulma. Juoni on yksinkertainen: kaikissa olosuhteissa tehdään vain parasta. Toimijoita on runsaasti, mutta lukijan on välillä vaikea hahmottaa kunkin todellista roolia. Ainakin MATTI, Apotti ja Varda tuntuvat olevan urotöihin valmiita sankareita.

 Ilahduin siitä, että käsissäni on kerrankin kirja, joka pursuaa toiveikkuutta ja uskoa tulevaan. Ylivoimaisesti eniten, lukuun ottamatta olla:n eri muotoja, esiintyvät kehittää ja parantaa, ja hyvin usein vilistävät myös vahvistaa ja edistää. Miinusta joudun antamaan siitä, että hyvää tarkoittavat teonsanat salaavat oikean tekijän. Kirjassa kehitetään, parannetaan, vahvistetaan ja edistetään. Niin sanotaan, mutta kuka tuon kaiken ottaa hoitaakseen, lukija kysyy. Passiivi on räikeässä ristiriidassa sen kanssa, että kirjan sivuilla esiintyy kuitenkin niin usein sana aktiivinen.

 Kirjoittajien sanaluovuus on hämmästyttävää. Resurssiviisas, opinnollistaminen, sähköinen osallisuusympäristö, tiedolla johtaminen, ryhmäytyminen ja osaamisen kehittäminen saivat aivot raksuttamaan kiivaasti. Sehän on aidon elämyksen merkki.

MATTI = Maankäytön toimintamalli ja tietojärjestelmä

Apotti = asiakas- ja potilastietojärjestelmä

Varda = Kansallinen varhaiskasvatuksen tietovaranto